Găsește review-ul corect

Mașinile electrice vor fi mai ieftine decât cele cu combustie
Mașinile electrice vor fi mai ieftine decât cele cu combustie

Mașinile electrice vor fi mai ieftine decât cele cu combustie

noiembrie 28, 2022
0 Comentarii
Unul dintre principalele obstacole în calea adoptării în masă a mașinilor electrice este prețul de achiziție ridicat al acestora în comparație cu mașinile cu motor cu combustie. O situație care are foarte mult de-a face cu costul bateriilor, care, potrivit ultimului raport Bloomberg, are deja o dată pentru a ajunge la un preț care să-i permită să-l egaleze pe cel al motorinei și benzinei.

Raportul menționează costul de producție al vehiculului luând în considerare diferitele sale componente. Apoi, prețul de vânzare va depinde de mai mulți factori care îl pot face mai mult sau mai puțin competitiv.

Una dintre cele mai interesante concluzii este că până acum se credea că cifra cheie pentru a atinge această paritate era de 100 de dolari pe kWh. O cifră pe care studiul o plasează mai degrabă la 80 de dolari pe kWh în Statele Unite și Europa, care va trebui să fie de 60 de dolari pe piețele mai puțin dezvoltate, unde prețul mediu de vânzare este de obicei mai mic.

Perspectivele Bloomberg indică faptul că prețul bateriilor va ajunge la 80 de dolari/kWh în 2026 și la 60 de dolari/kWh în 2029, față de 137 de dolari/kWh cât a fost în medie în 2020.

Cu aceste date pe masă, analiștii Bloomberg au conceput mai multe scenarii care au luat în calcul factori precum fluctuația prețurilor unor componente, ceea ce a dus la faptul că, chiar și în cazul unei creșteri a prețurilor unor componente precum nichel, cobalt, mangan sau litiu, mașinile electrice vor atinge paritatea prețurilor până în 2028, în cel mai pesimist caz, și până în 2025, în cel mai optimist scenariu.

O altă parte interesantă a raportului se referă la întrebarea dacă este vorba de platforme dedicate sau de conversia care utilizează platforme deja utilizate în modelele de combustie. Și este că, în prezent, mulți producători își lansează noile modele deja pe platforme concepute de la zero pentru a găzdui sisteme electrice. Deși alții încă mai adaptează alte acțiuni.

Una dintre opțiuni este reutilizarea care, potrivit Bloomberg, oferă avantaje în ceea ce privește posibilitatea de a răspunde rapid la schimbările cererii de pe piață între mașinile cu combustie, cele electrice și cele hibride, beneficiind de economii de scară în toate.

Dar această opțiune are și aspecte negative, cum ar fi faptul că o platformă comună adaugă costuri și face ca fabricarea să fie mai complexă. Vehiculele electrice construite pe aceste platforme multi-energie, arată analiza BNEF, nu vor ajunge niciodată la paritate de cost cu cele cu combustie.

Cele mai multe vânzări de mașini electrice în Europa vor avea loc în 2028

Interesant este faptul că un alt raport al firmei de consultanță AlixPartners a indicat că, până în 2028, vânzările de mașini electrice vor depăși 50% din cota de piață în Europa. O dată care coincide cu paritatea prețurilor din raportul Bloomberg.

Potrivit estimărilor, vânzările globale vor trece de la doar 8% din vânzări în 2021 la 33% în 2028 și 54% în 2035.

O adopție care nu va fi aceeași în toate regiunile, iar în Europa, de exemplu, implementarea va fi chiar mai rapidă, ajungând la mai mult de jumătate din vânzări, 55%, deja în 2028 și vom fi chiar în jurul a 85% în 2035.

Un lucru care va însemna că piața va fi destul de aliniată la propunerea Uniunii Europene de a interzice vânzările de mașini cu motor cu ardere internă în 2035, propunere care este pusă sub semnul întrebării de unele state strâns legate de motorul cu ardere internă.

Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru și rămâi la curent cu cele mai recente articole scrise de echipa masinicorecte.ro.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Articole Recente

Despre noi

Vlad Micşunescu
Blog Editor

Nu suntem cameramani profesionisti, dar am facut cel mai tare canal auto romanesc de pe youtube. Nu suntem jurnalisti auto, dar am creat cea mai mare platforma online de review-uri auto din Romania. Onestitatea fata de cei care ne privesc. Acesta este secretul. Va multumim!

Maşinicorecte.ro este cea mai mare platforma online de prezentări auto/review-uri din Romania.
masinicorecte.ro© 2022. All rights reserved.