Găsește review-ul corect

Anunţ istoric - UE interzice maşinile pe benzină şi motorină, din 2035
Anunţ istoric - UE interzice maşinile pe benzină şi motorină, din 2035

Anunţ istoric – UE interzice maşinile pe benzină şi motorină, din 2035

octombrie 28, 2022
0 Comentarii
BRUXELLES – Uniunea Europeană a ajuns la un acord pentru interzicerea efectivă a mașinilor noi cu motoare cu combustie internă începând cu anul 2035, o măsură care va remodela transportul și va marca un pas important pe calea reducerii emisiilor de carbon.

Cele trei instituții-cheie ale UE – brațul său executiv, parlamentul și statele membre – au convenit joi asupra unui acord care va impune producătorilor de automobile să atingă un obiectiv de emisii zero până în 2035.

Decizia înseamnă că mașinile noi pe benzină și diesel nu vor mai putea fi înmatriculate pentru a fi utilizate pe drumurile din regiune după 2035. Aceasta va accelera trecerea la vehicule complet electrice.

Acordul a inclus, de asemenea, o reducere de 55% a emisiilor de CO2 pentru mașinile noi vândute începând din 2030 față de nivelurile din 2021, mult mai mare decât obiectivul existent de reducere cu 37,5% până atunci.

“Este începutul unei mari tranziții a Uniunii Europene”, a declarat Jan Huitema, principalul negociator al Parlamentului.

Acordul marchează un avans neașteptat de rapid pentru ceea ce a fost una dintre cele mai controversate propuneri ale UE atunci când a fost anunțată în urmă cu un an, ca parte a unei revizuiri ecologice a economiei blocului. De asemenea, acesta marchează sfârșitul, cel puțin în Europa, pentru un mod de transport care a dominat regiunea de când a fost inventat în secolul al XIX-lea.

“Constructorii europeni de automobile demonstrează deja că sunt pregătiți să facă pasul înainte, cu mașini electrice din ce în ce mai multe și din ce în ce mai accesibile pe piață”, a declarat șeful pentru climă al UE, Frans Timmermans, într-o declarație. “Viteza cu care s-a produs această schimbare în ultimii ani este remarcabilă.”

Acordul are ramificații globale. În calitate de cel mai mare bloc comercial din lume, UE are reputația de a stabili standarde la nivel mondial și găzduiește unii dintre cei mai mari producători de automobile.

Volkswagen, Stellantis, Ford, Bentley și Jaguar se numără printre constructorii auto care au declarat că nu vor mai vinde mașini pe benzină și diesel în Europa până în 2035 sau înainte.

Există puține excepții de la noile reguli. Atât consiliul, cât și parlamentul au convenit că producătorii de nișă – inclusiv Lamborghini – care produc un număr mic de vehicule vor primi o amânare de 1 an în ceea ce privește obiectivele privind emisiile.

În acordul final a fost inclus un element fără caracter obligatoriu, favorizat de statele membre, care solicită Comisiei să propună înregistrarea vehiculelor care funcționează exclusiv cu combustibili fără emisii de dioxid de carbon după 2035.

Teama de “efectul Havana

“Suntem acum nerăbdători să vedem condițiile-cadru care sunt esențiale pentru atingerea acestui obiectiv reflectate în politicile UE”, a declarat Oliver Zipse, președintele ACEA, grupul de lobby al constructorilor auto europeni și CEO al BMW.

“Acestea includ o abundență de energie regenerabilă, o rețea de infrastructură de încărcare privată și publică fără întreruperi și acces la materii prime”, a spus Zipse.

Regulamentul va fi primul care va fi aprobat în cadrul planurilor ecologice ale UE, cunoscut sub numele de “Fit for 55”, care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% în acest deceniu. Alte politici includ o revizuire majoră a pieței de carbon a blocului comunitar, precum și măsuri de stimulare a energiilor regenerabile și a eficienței energetice.

Unele grupuri au criticat acordul, sugerând că acesta ar putea duce la o acumulare în timp a mașinilor mai vechi, care produc emisii, în locul noilor generații de mașini potențial mai eficiente.

“Cu acordul de astăzi, “efectul Havana” devine mai realist”, a declarat Jens Gieseke, deputat și negociator din partea Partidului Popular European, un grup conservator. “După 2035, străzile noastre ar putea deveni pline de mașini de epocă, deoarece mașinile noi nu sunt disponibile sau nu sunt accesibile. Acordul de astăzi a închis ușa pentru noi dezvoltări tehnologice și a pus toate ouăle într-un singur coș. Aceasta este o greșeală”.

Militanții ecologiști au salutat interdicția, care va face ca UE să devină cea mai mare economie care va elimina treptat vânzările de vehicule poluante. Autoturismele și furgonetele sunt responsabile pentru 16% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din Europa, a declarat grupul de lobby ecologist Transport & Environment (T&E), cu sediul la Bruxelles.

“Zilele motorului cu combustie care scuipă carbon și aruncă poluare sunt în sfârșit numărate. Au trecut 125 de ani de când Rudolf Diesel a revoluționat eficiența motoarelor, dar legiuitorii au decis că următorul capitol va fi scris de vehiculul electric, mai curat și mai bun. Pentru planetă și sănătatea umană, acest lucru nu poate veni suficient de repede”, a declarat Julia Poliscanova, director senior pentru vehicule și emobilitate la T&E.

În SUA se fac presiuni pentru interzicerea completă a mașinilor cu motoare cu combustie în SUA. În august, California a adoptat planuri pentru a impune o eliminare treptată a vehiculelor care funcționează cu motoare cu combustie, fiind permise doar mașinile cu emisii zero și o mică parte a hibrizilor plug-in până în 2035. Această măsură se va răsfrânge dincolo de Golden State, deoarece regula va fi probabil adoptată de alte 15 state care au aderat la programul existent al Californiei privind vehiculele cu emisii zero.

articol preluat de pe autonews.com

 

Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul nostru și rămâi la curent cu cele mai recente articole scrise de echipa masinicorecte.ro.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Articole Recente

Despre noi

Vlad Micşunescu
Blog Editor

Nu suntem cameramani profesionisti, dar am facut cel mai tare canal auto romanesc de pe youtube. Nu suntem jurnalisti auto, dar am creat cea mai mare platforma online de review-uri auto din Romania. Onestitatea fata de cei care ne privesc. Acesta este secretul. Va multumim!

Maşinicorecte.ro este cea mai mare platforma online de prezentări auto/review-uri din Romania.
masinicorecte.ro© 2022. All rights reserved.